10 sep

Telexbericht: Dode talen herrijzen

Steeds vaker horen en lezen we dat talen uitsterven en sommige talen bestaan allang niet meer. Voor wie deze ‘taalverarming’ een doorn in het oog is, is er nu goed nieuws! Canadese wetenschappers kunnen via een computerprogramma een dode taal nieuw leven inblazen.

DODE TAAL

Lang verloren woorden

Het programma bootst de klanken van de taal na door zich te baseren op de uitspraak van moderne talen die aan de dode taal verwant zijn. Zo kunnen lang verloren woorden en uitdrukkingen weer teruggevonden worden. Door een algoritme te gebruiken dat via taalregels bepaalt hoe de taal waarschijnlijk in de loop der jaren is gewijzigd, kan de klank van een woord weer worden bepaald.

Analyse van talen 

In een experiment werden 637 verwante talen geanalyseerd die gesproken worden op eilanden in Zuid-Oost Azië en de Grote Oceaan. Na die analyse kon het verschillende woorden uit dode talen reconstrueren. Een vergelijking hiervan met de reconstructies van menselijke taaldeskundigen liet een overeenkomst van 85% zien.

Zelf talen reconstrueren?

Wie deze taalreconstructies zelf wil gaan uitproberen moet nog wel even geduld hebben. De wetenschappers werken nog aan een online variant hiervan.

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/3189595/computer-reconstrueert-dode-talen.html

 

 

related posts