homevertaalbureau > talenTsjechisch

Czechia Tekom Vertalers, uw brug naar de wereld

Van en naar het Tsjechisch, we staan voor u klaar

  Sublieme kwaliteit

  Scherpe prijs

 ISO-certificering

  Altijd een tweede check


Tsjechisch

Het Tsjechisch kent zo’n 12 miljoen sprekers, waarvan het merendeel in Tsjechië zelf. Sinds 2004 is het bovendien een van de werktalen van de Europese Unie.

Het Tsjechisch is een West-Slavische taal. De taal is nauw verwant aan het Slowaaks. Deze talen zijn onderling behoorlijk goed verstaanbaar. Voorts is het Tsjechisch verwant aan het Pools en Oppersorbisch (een kleine minderheidstaal, gesproken in Saksen en Brandenburg, Duitsland).

Het Tsjechisch kent een zeer ingewikkelde, grammaticale structuur. Niet alleen zelfstandig naamwoorden, ook bijvoeglijke voornaam- en telwoorden kennen zeven verschillende naamvallen in zowel het meer- als het enkelvoud. Naast de voor ons bekende werkwoordsvervoegingen, kent het Tsjechisch - zoals overigens wel meer Slavische talen - ook een vervoeging waarmee de voltooid- of onvoltooidheid van een handeling wordt weergegeven. Naast het standaard-Tsjechisch, zijn er ook sterke dialectvormen. Bijzonder is dat het in de tijd tussen de 13e en de 16e eeuw juist heel lang een eenheidsvorm kende. Hierna volgde een lange periode van overheersing door de Duitse Habsburgers. Het Tsjechisch werd toen de taal van het ‘’gewone volk” op het platteland en in de steden. De elite sprak Duits. Na deze periode was het Tsjechische in zijn oude vorm inmiddels verloren gegaan. Om toch een soort standaardtaal te creëren is toen teruggegrepen op het oude Tsjechisch uit de 16e eeuw. Hierdoor wijkt de standaardtaal, zoals deze geleerd wordt op school, sterk af van de gesproken taalvarianten.

Met toevoeging van bepaalde diakritische tekens, wordt het Tsjechisch geschreven in het Latijns schrift.

Tsjechische vertaling

Doordat het Tsjechisch een van de werktalen van de Europese Unie is, betekent dit dat bepaalde teksten verplicht in het Tsjechisch vertaalt moeten worden. Daarnaast is Tsjechië in trek als afzetmarkt en als lagelonenland, zodat ons vertaalbureau een heel breed scala aan teksten, voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers, in het Tsjechisch vertaalt.

Onze kracht

"Wij vertalen
sinds 1976
in 74 talen, met
748 vertalers"

 • “Het is prettig dat we naast de meer gangbare talen, zoals Engels, ook bij Tekom terecht kunnen voor minder veelvoorkomende talen zoals Indonesisch.”

  Spectrum Advocaten Wouter Schellart, https://spectrumadvocaten.nl/nl
 • “Onze geïntegreerde productieketen, VanDrie Group, richt zich op meer dan 60 landen in de wereld. Tekom Vertalers vertaalt al jarenlang voor ons in ruim 25 talen, goed te weten dat ze gebruik maken van native speakers en een woordenlijst met vakjargon bijhouden”

  Stichting Promotie Kalfsvlees  Patricia van Krieken, http://www.kalfsvlees.nl
 • “Al meer dan 15 jaar is Tekom het vaste vertaalbureau van HMSHost International BV. 
In het begin hebben ze voornamelijk veel Engelse vertalingen gedaan, maar tegenwoordig ook steeds meer voor onze horeca outlets op de airports in landen zoals Rusland en Turkije. 
Onze ervaring met Tekom is dat ze snel en klantgericht werken, en ze beloven geen dingen die ze niet waar kunnen maken. Ze werken gestructureerd en denken met ons mee!”

  HMSHost Schiphol Airport - Diana Rodermond, http://netherlands.hmshost.com
 • “Wij werken al sinds onze oprichting met Tekom Vertalers, een vertaalpartner die verder gaat en in oplossingen denkt. Tekom heeft zich keer op keer bewezen ondanks onze steeds strengere veiligheids- en kwaliteitseisen”

  People Intouch Rolf Thung, http://www.speakup.eu/nl/home
 • “Tekom is een betrouwbaar vertaalbureau waar ik al een aantal jaar mee samenwerk voor Engelse vertalingen. Ze zijn secuur, klantvriendelijk en punctueel met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

  De Hillenraad100 Anita Bassie, http://www.hillenraad.nl
 • “Persoonlijke aandacht, prima vertalingen, tijdige aanlevering met de gewenste opmaak… a job well done!”

  De Vlamboog Michiel Koetsier, http://www.vlamboog.nl
 • “Dutch Flower Group (DFG) werkt sinds een geruime periode voor haar internationale vertaalwerkzaamheden nauw samen met Tekom Vertalers. In zowel de kwaliteit van de vertalingen als in de gewenste flexibiliteit en doorlooptijd hebben zij zich voor DFG als betrouwbare partner bewezen.”

  Dutch Flower Group (DFG) , http://dfg.nl

Van en naar het Tsjechisch, wij staan voor u klaar. Volledig ontzorgd uw ambities verwezenlijken.