homevertaalbureau > talenIJslands

Iceland Tekom Vertalers, uw brug naar de wereld

Van en naar het IJslands, we staan voor u klaar

  Sublieme kwaliteit

  Scherpe prijs

 ISO-certificering

  Altijd een tweede check


IJslands

Het IJslands is een Noord-Germaanse taal. Samen met het Faeröers behoort het tot de Westelijke Scandinavische talen. Het is daarmee dus verwant aan het Noors, Zwe0eds en Deens, maar niet echt goed verstaanbaar voor de Noren, Zweden en Denen.

IJsland is vanuit Noorwegen in de vroege Middeleeuwen bewoond geraakt. Het IJslands heeft zich dan ook vanuit het Oudnoors ontwikkeld. Het Noors is sinds die tijd sterk beïnvloed en veranderd door andere talen vanwege intensieve handelscontacten. Dit is in het afgelegen IJsland niet gebeurd, waardoor de taal bijna niet is veranderd.

Alle woorden worden verbogen in vier naamvallen, die voor alle drie woordgeslachten aparte vormen kennen. Ook kent het IJslands sterke en zwakke verbuigingen met daarnaast nog een aantal bij Europese talen zeldzame spraakklanken,  die hetzelfde klinken maar iets anders betekenen. Dit alles maakt het tot een zeer complexe taal.

Het IJslands kent een aantal letters die we ook wel uit het Scandinavisch herkennen, zoals ä, ö, etc. Naast deze letters kent het IJslands nog de letter Þ. Deze letter, de thorn, komt uit het oude runenalfabet en wordt uitgesproken als th.

Het IJslands is een zeer puristische taal. Het is ook – door de Oudnoorse achtergrond - een rijke taal met een lange literaire geschiedenis. Het kent vele middeleeuwse saga. IJslanders maken liever gebruik van deze rijke taalhistorie dan leenwoorden uit een andere taal te gebruiken. Een telefoon heet bijvoorbeeld een sími, dit is een oud woord voor draad. En skjár, het IJslandse woord voor beeldscherm, is een oud woord voor venster.

IJslandse vertaling

Wij verzorgen IJslandse vertalingen voor de toeristische sector, voor bedrijven die willen communiceren met medewerkers van een lokale IJslandse vestiging en voor bedrijven die export- of importhandel drijven met IJsland.

Onze kracht

"Wij vertalen
sinds 1976
in 74 talen, met
748 vertalers"

 • “Het is prettig dat we naast de meer gangbare talen, zoals Engels, ook bij Tekom terecht kunnen voor minder veelvoorkomende talen zoals Indonesisch.”

  Spectrum Advocaten Wouter Schellart, https://spectrumadvocaten.nl/nl
 • “Onze geïntegreerde productieketen, VanDrie Group, richt zich op meer dan 60 landen in de wereld. Tekom Vertalers vertaalt al jarenlang voor ons in ruim 25 talen, goed te weten dat ze gebruik maken van native speakers en een woordenlijst met vakjargon bijhouden”

  Stichting Promotie Kalfsvlees  Patricia van Krieken, http://www.kalfsvlees.nl
 • “Al meer dan 15 jaar is Tekom het vaste vertaalbureau van HMSHost International BV. 
In het begin hebben ze voornamelijk veel Engelse vertalingen gedaan, maar tegenwoordig ook steeds meer voor onze horeca outlets op de airports in landen zoals Rusland en Turkije. 
Onze ervaring met Tekom is dat ze snel en klantgericht werken, en ze beloven geen dingen die ze niet waar kunnen maken. Ze werken gestructureerd en denken met ons mee!”

  HMSHost Schiphol Airport - Diana Rodermond, http://netherlands.hmshost.com
 • “Wij werken al sinds onze oprichting met Tekom Vertalers, een vertaalpartner die verder gaat en in oplossingen denkt. Tekom heeft zich keer op keer bewezen ondanks onze steeds strengere veiligheids- en kwaliteitseisen”

  People Intouch Rolf Thung, http://www.speakup.eu/nl/home
 • “Tekom is een betrouwbaar vertaalbureau waar ik al een aantal jaar mee samenwerk voor Engelse vertalingen. Ze zijn secuur, klantvriendelijk en punctueel met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

  De Hillenraad100 Anita Bassie, http://www.hillenraad.nl
 • “Persoonlijke aandacht, prima vertalingen, tijdige aanlevering met de gewenste opmaak… a job well done!”

  De Vlamboog Michiel Koetsier, http://www.vlamboog.nl
 • “Dutch Flower Group (DFG) werkt sinds een geruime periode voor haar internationale vertaalwerkzaamheden nauw samen met Tekom Vertalers. In zowel de kwaliteit van de vertalingen als in de gewenste flexibiliteit en doorlooptijd hebben zij zich voor DFG als betrouwbare partner bewezen.”

  Dutch Flower Group (DFG) , http://dfg.nl

Van en naar het IJslands, wij staan voor u klaar. Volledig ontzorgd uw ambities verwezenlijken.