Home » nieuws » Nederlands omslachtig?

Nederlands omslachtig?

Voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, zal het geen nieuws zijn. Onze taal zit bomvol onnodige grammaticale elementen en is hierdoor een moeilijke taal om te leren.

‘De’, ‘het’ en ‘er’…

Woordjes als ‘de’ en ‘het’ zijn gegarandeerd struikelblokken voor elke buitenlander die Nederlands probeert te leren. En voor Nederlanders is het ook haast niet uit te leggen. Maar ook het woordje ‘er’ schijnt een onlogische te zijn. Tenminste, als Nederlands niet jouw moedertaal is én je de taal wetenschappelijk gaat ontleden. Zo zijn ‘er’ en ‘het’ lege elementen in ‘Er loopt een hond door de straat’ of ‘Het sneeuwt’. Het zou toch ook logischer zijn als er staat: “Daar hond loopt door de straat” of “de sneeuw valt”?

Historical junk

Andere lastige zaken in het Nederlands zijn de verschillende werkwoordsvormen, meerdere manieren waarop zelfstandige naamwoorden in het meervoud geschreven kunnen worden (methoden of methodes) en de lastige samenstellingen. Allemaal bagage van een taal die zich door de eeuwen heen ontwikkelt maar niet vereenvoudigt. Ofwel ‘historical junk’.

Taalballast

De reden voor onze taalballast is eigenlijk heel eenvoudig. In de afgelopen eeuwen zijn er relatief weinig mensen geweest die het Nederlands als tweede taal aanleerden. Gebeurt dat wel, dan wordt de taal vereenvoudigd. Maar wij hielden onze complexe taal juist in ere.

Is het dan erg dat het Nederlands zo complex is? Ik vind van niet. Het idee dat onze huidige taal een smeltkroes van historische ontwikkelingen is, vind ik juist charmant. Het maakt onze taal tot een elementair onderdeel van onze cultuur.

Zin in een korte break?
Bekijk dan dit grappige filmpje over onze onlogische taal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer nieuwsberichten

Tekom

Wij slaan een nieuwe weg in…

Wij Slaan Een Nieuwe Weg In… Wij merken al enige tijd dat er het een en ander aan het veranderen is in de vertaalbehoefte van

Taalweetjes

Nederlanders talenwonders?

Hoeveel talen spreekt de gemiddelde Europeaan? Om die vraag te beantwoorden maakte linguïst Jakub Marian in een kaart van Europa zichtbaar hoeveel andere talen er per