Ga naar de inhoud

5 tips om meer uit je taalcursus te halen

Meestal heb je twee uur per week les en daarnaast nog anderhalf uur huiswerk. Goed te doen. Gaat het je niet snel genoeg en wil je meer doen om de (nieuwe) taal sneller te beheersen? Volg dan de volgende vijf tips.

TIP 1 – BOEKEN, FILMS EN ACTUALITEITEN

Je moet je eigenlijk helemaal in de nieuwe taal onderdompelen. Je kunt al best snel een boek of tijdschrift lezen, maar het is makkelijker om in het begin veel films en televisie te kijken. Op Netflix zijn series en films in bijna elke taal beschikbaar. Ook al moet je het in het begin nog van de ondertiteling hebben, leer je toch veel van het luisteren naar de klank en kleur van de nieuwe taal.

Probeer ook eens naar muziek te luisteren in de andere taal en, als je wat verder bent, de songteksten te analyseren. Niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk.

TIP 2 – DAAG JEZELF UIT

Hoe beter je een taal beheerst, hoe meer je jezelf kunt uitdagen. Probeer de lat steeds hoger te leggen. Lees moeilijkere boeken en kijk naar het nieuws of documentaires. Ook kun je (online) kranten lezen. Een spannende thriller lezen in de nieuwe taal kun je sneller aan dan je denkt. Als het een goed boek is, zit je al snel in het verhaal. Ook al begrijp je nog niet elk woord, je kunt veel uit de context halen. Heel leuk en leerzaam.

TIP 3 – SPREEK AF MET MEDECURSISTEN

Plan een (extra) avondje om met elkaar de nieuwe taal te oefenen. Ga met elkaar iets leuks doen en spreek af om die avond alleen in de nieuwe taal met elkaar te praten. Vals spelen mag niet. Apps om je te helpen mogen natuurlijk wel. Je kunt er een thema-avond van maken. Ga bij een cursus Spaans gezellig tapas of paella eten. Thuis of in een restaurant. Dit is een hele leuke en gezellige manier om een taal veel sneller te leren. En wie zegt dat leren niet leuk mag zijn?

TIP 4 – LEER VOOR JE GAAT SLAPEN

Het is wetenschappelijk bewezen dat je beter leert voor je gaat slapen.  In de studie lieten ze studenten woordjes in een vreemde taal leren. Die moesten ze 30 minuten, 12 uur en 24 uur later zo goed mogelijk opdreunen. De groep proefpersonen werd in tweeën gedeeld. De ene helft leerde de woordjes om 9 uur ‘s ochtends, de andere helft om 9 uur ‘s avonds.

De groep die ‘s avonds leerde, ging daarna minstens 6 uur slapen. De groep die direct na het leren ging slapen, deed het na 24 uur duidelijk beter; ze onthielden meer vreemde woorden. Volgens de onderzoekers komt dat omdat de hersens het kortetermijngeheugen tijdens de slaap ‘leeg maken’. Belangrijke zaken gaan naar het langetermijngeheugen, onbelangrijke zaken vergeet je.

Leren voor je gaat slapen is dus een hele handige manier om het jezelf makkelijker te maken.

TIP 5 – ELKE DAG EEN BEETJE (OF VEEL) TAAL

Oefening baart kunst. Als je elke dag een beetje tijd besteed aan de nieuwe taal, zal je leerproces veel sneller gaan. Je kunt het jezelf makkelijk maken door luisteroefeningen in de auto of trein te doen, of bijvoorbeeld tijdens het strijken of koken. Zo’n klusje waarbij je hoofd leeg is en je goed informatie kunt opnemen. Herhaling werkt ook nog eens supergoed, dus je kunt dezelfde luisteroefeningen gewoon steeds opnieuw gebruiken.

Onze taaltrainingen zijn intensief en gericht op zoveel mogelijk resultaat. Met deze tips ben je helemaal niet te stoppen.

Meer weten?

Neem contact met ons op als je meer wilt weten over taaltrainingen.

Meer nieuwsberichten

juridische vertalingen | vertaalbureau | Heather
Tekom

Vakmanschap in taal: juridische vertalingen door Tekom

Vakmanschap in taal: juridische vertalingen door Tekom Vakmanschap in taal: juridische vertalingen door Tekom In de wereld van juridische vertalingen is vakmanschap essentieel. Bij Tekom